Priča 2022 

National park sutjeska

Najveći Nacionalni park Bosne i Hercegovine. Ponos svih Bosanaca i Hercegovaca.

naša Priča o

Nacionalnom parku Sutjeska

Sutjeska – najveći Nacionalni park Bosne i Hercegovine. Bogatstvo naše države , ponos svih Bosanaca i Hercegovaca dom najveće prašume Evrope – prašume Perućice i najvećeg vrha BiH – Maglića ( 2386mnv) samo su neke od odlika NP Sutjeska.

 

NP Sutjeska nalazi se na Jugoistoku naše države u BiH entitetu Republika Srpska. Više od 2/3 svoje teritorije ( ukupno 17.250 ja ) naslanja se na teritoriju opštine Foča , dok preostali dio zalazi na teritoriju opština Gacko i Kalinovik.

Kroz park prolazi i glavni magistralni put koji spaja dva glavna grada dvije države ( Beograd , Sarajevo ) sa najvećim turističkim centrom Balkana – Dubrovnikom, a kada smo već kod Dubrovnika vrijedi napomenuti da je udaljen svega 2 sata lagane vožnje od parka ( vrijeme zadržavanja na granici nije uračunato ) Park se nalazi na pola puta između Sarajeva i Trebinja tako da iz oba pravca biće vam potrebno oko 1h i 40min da dođete do Tjentišta ( naseljeno mjesto u NP Sutjeska )

Sutjeska je proglašena za Nacionalni park 13. Januara 1962 godine, a već 2000 godine dospio je na listu IUCN-a – međunarodne institucije UN za zaštitu prirode i prirodnih dobara.

Važno je napomenuti da više od 66% teritorije parka zauzimaju šume dok ostatak teritorije čine prekrasne livade i pašnjaci , pogotovo na zelengorskoj strani. Većini je poznata istorijska činjenica o bitci na Sutjesci jednoj od prekretnica WW2 gdje su Partizani izvojevali veliku pobjedu i time dali svoj doprinos u konačnoj pobjedi nad fašizmom kome svjedoči i centralno spomen obilježje u dolini heroja na Tjentištu – Spomenik palim borcima bitke na Sutjesci.

U samom nacionalnom parku postoji 8 jezera o kojima ćemo više pisati u priči o planini Zelengori i zato ne propustite našu priču sljedeće sedmice. 17 potpuno čistih rijeka i planinskih potoka protiče kroz park , a najpoznatije su Sutjeska i Hrčavka koje se ulijevaju u rijeku Drinu 10 kilometara nizvodno od parka. Rijeke su bogate potočnom pastrmkom i lipljanom, a koliko je atraktivan kanjon Sutjeske i Hrčavke dokazuje Evropsko prvenstvo u Fly fishing-u koje se održalo baš na ove dvije rijeke 2021. godine i po riječima učesnika upravo ovaj teren jedan je od najatraktivnijih u Evropi.

 

Bujan biljni i životinjski svijet preovladava parkom tako da nije nikakva novost ako kažemo da je NP Sutjeska dom mnogih divljih životinja poput mrkog medvjeda, lisice, vuka, divokoze, divlje mačke, kune, tetrijeba, orla itd. Mnogo je razloga za posjetu najljepšem i najvećem Nacionalnom parku Bosne i Hercegovine i s toga Vam toplo preporučujemo da ove godine posjetite nas dragulj i sami se uvjerite u sve ljepote naše okoline.

Ukoliko vam je potrebno bilo šta od informacija ili usluga u NP Sutjeska , ekipa zelengora.ba stoji Vam na raspolaganju. Vidimo se na Tjentištu. 

Vaša zelengora.ba ekipa.

Jednom godišnje idi tamo gdje nikad nisi bio

zelengora.ba

What we offer

Transfers

Transfers in both directions from the airport in BiH to our destination in NP Sutjeska

Off road

prevoz našim terenskim vozilima na svim destinacijama u NP Sutjeska i okolini.

Accommodation in NP sutjeska

Accommodation in villas with pool, private parking, spacious yard and all other facilities you need for an undisturbed and comfortable stay in NP Sutjeska

rent a car

Rental of vehicles suitable for off-road driving.

Licensed guides

Travel guides who will take you through all the destinations we present here and which will make your vacation unforgettable.

24/7 Support

You need help in NP Sutjeska or in the surrounding area. Contact us and we will solve your every problem.