Naionalni park sutjestka 202a

Prašuma perućica

Poslednja u Evropi

naša Priča o

Prašumi Perućici

 

Kada spomenemo riječ prašuma vjerovatno većini od nas misli odlutaju prema Brazilu , Peruu , Kolumbiji i ostalim južno američkim državama što je u neku ruku i normalno, jer većina informacija o divljini , ogromnim šumskim prostranstvima kao i prašumama i džunglama dolazilo je preko TV-a i tada najpopularnijim kanalima Nat Geo , Discovery i sl. Govorimo o vremenu kada je došlo do ekspanzije kablovskih tv kanala , dok još uvijek nije bilo interneta u obliku kojeg danas poznajemo.

Takođe pominjanje prašume Perućice nije bilo dovoljno zastupljeno kako u osnovnom tako ni u srednjem obrazovanju ( lično iskustvo generacija 87’ )

Da ne dužimo dalje , najbitnije je da se danas Bosna i Hercegovina može pohvaliti sa najvećom i najstarijom prašumom na teritoriji Evrope i kao takva sve više i više je u žiži interesovanja medija i turista širom svijeta.

 

U stvari šta su po definiciji prašume?

Prašume su najvrjedniji ekosistem na svijetu i nerijetko se nazivaju plućima naše zemlje. Bujne šume koje prekrivaju veliki dio teritorije u većini slučajeva su nedirnute , guste i neprohodne u kojima se drveće samo ruši i trune od starosti.
Prebogate su velikim stablima i ogromnom krošnjama i raznolikim životinjskim svijetom.

Takva je upravo i naša Perućica koja se svrstava u prašume umjerenih krajeva koje su za razliku od tropskih prašuma znatno pristupačnije ali i ne manje bitne za cijelokupan eko sistem.

Perućica je jedna od 4 preostale prašume u Evropi ali kao što smo to ranije spomenuli najstarija je najveća i najbogatija od svih ostalih na teritoriji Evrope.

Nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska i najvrjedniji je biser prirodnog blaga Bosne i Hercegovine.

Davne 1938 godine po prvi put se zvanično upisuju podatci o vrstama biljnog i životinjskog svijeta na teritoriji današnje prašume Perućice.

Zanimljivo je kako su tada šumari taksatori prilikom izrade uređajnog elaborata na planini Maglić u slivu riječice Perućice – u uvali između Maglića , Volujaka i Sniježnice pronašli i evidentirali prekrasne sastojine bukve , jele i smrče čija je drvna masa prelazila 1000 po hektaru, a visina stabala prelazila je i 50 metara, što je za tadašnje šumare za naše krajeve bilo nezamislivo.

Upravo zbog svog bogatstva 1954 godine prostor prašume se stavlja pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Očuvanje i zaštita prašume u izvornom stanju primarni je zadatak kako Nacionalnog parka Sutjeska tako i svih nas koji imamo sreću da turistički obiđemo nas dragulj.

U rezervatu sve mora biti prepušteno prirodi . Rađanje, život, umiranje te ponovno rađanje regullise isključivo priroda bez intervencije čovjeka.

U Perućici kao i drugim djelovima NP Sutjeska nalazi se zaista pravo bogatstvo i s toga vam toplo preporučujemo da posjetite Nacionalni park Sutjeska.

Napominjemo da je ulazak u prašumu strogo kontorlisan i da je za obilazak iste potrebna dozvola i vodič NP Sutjeska.

Svoj obilazak možete rezervisati već danas na našem sajtu.

 

Jednom godišnje idi tamo gdje nikad nisi bio

zelengora.ba

What we offer

Transfers

Transfers in both directions from the airport in BiH to our destination in NP Sutjeska

Off road

prevoz našim terenskim vozilima na svim destinacijama u NP Sutjeska i okolini.

Accommodation in NP sutjeska

Accommodation in villas with pool, private parking, spacious yard and all other facilities you need for an undisturbed and comfortable stay in NP Sutjeska

rent a car

Rental of vehicles suitable for off-road driving.

Licensed guides

Travel guides who will take you through all the destinations we present here and which will make your vacation unforgettable.

24/7 Support

You need help in NP Sutjeska or in the surrounding area. Contact us and we will solve your every problem.