Trnovačko jezero i prašuma Perućica

Višednevni aranžman sa jednim noćenjem

150,00 eura

Broj noćenja
1/5
Dodatna cijena noćenja ( 2 noć )
20,00 Eura
Broj obroka
5/5
Svi obroci u toku boravka
uključeno u cijenu
Discounts for larger groups
4/5
po dogovoru
Hiking na Trnovačko jezero i izlet u prašumu Perućicu.

Dva najatraktivnija izleta u Nacionalnom parku Sutjeska. Trnovačko jezero iz godine u godinu sve je popularnija destinacija kako domaćih tako i stranih gostiju, dok sam izlet u prašumu Perućicu posebna je priča. Doživite avanturu koju čete pamtiti cijeli život, rezervišite aranžman i prepustite našim vodičima da vas provedu kroz najatraktivnije lokacije koje nudimo. 

 

Day 1 Wellcome

Aranžman počinje vašim dolaskom u naš centar na Tjentištu ( Green Villas Tjentište ) gdje se upoznajemo i sa našim vodičem dogovaramo plan za danas.

Nakon raspremanja i zaduživanja apartmana našim terenskim vozilima krećemo ka našoj finalnoj destinaciji destinaciji za danas, a to je Trnovačko jezero.

Trnovacko lake smješteno je na nadmorskoj visini od 1517 metara i definitivno je jedno od najljepših , kristalno čistih jezera do kojeg se može doći samo pješke i upravo zbog toga obećava pravi odmor za one koji vole prirodu i planinarenje.

Okruženo stijenama, obgrljeno padinama Maglića, Bioča i Volujaka stvara se utisak da je priroda u dosluhu sa svim što je okružuje kako bi kreirala bajkovit pogled.

Prevozom sa Tjentišta idemo do planinske visoravni Prijevor1668 mnv,  koje je ujedno i jedna od najljepših lokacija u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

Napominjemo Vas da ćete u tom trenutku pomisliti ” pa da li je moguće sve ovo “

Jednostavno koliko god se trudili ne postoje riječi kojima možemo da Vam dočaramo taj pogled na njegovo veličanstvo Maglić – najviši vrh Bosne i Hercegovine  ( 2386 mnv ) i ostale planinske vijence u okolini.

Kratka pauza za fotografisanje , dosipamo planinsku vodu ( temperatura 6 stepeni ) i put nastavljamo pješke dalje prema jezeru.

Pješačenje prema jezeru traje oko 1,5h laganim tempom i pogodan je za kako za profesionalce tako i za amatere i planinare početnike.

Upravo taj dio od Prijevora do samog jezera ne želimo opisivati, neka to ostane mala tajna i faktor dodatnog pozitivnog iznenađenja, kojih je na ovoj avanturi zaista veliki broj.

Na jezeru se zadržavamo po dogovoru sa grupom 3-4 sata, zavisno i od vremenskih uslova i od potreba same grupe, dakle sve uz dogovor.

Na jezeru je obezbjeđen obrok ( Domaći sendvič, čokoladica, voda, voće )

Povratak do našeg prevoza na Prijevor odakle se dalje spuštamo do našeg centra na Tjentištu gdje nas čeka topla domaća večera i topao tuš koji će nam dobro doći posle današnjeg planinarenja. Veče možete provesti u našem predivnom dvorištu uz bazen ili logorsku vatru. Uglavnom po slobodnom izboru. 

U objektu je obezbjeđena slobodna brza Wi-Fi mreža , a imamo i dva dnevna boravka sa TV gdje možete pogledati utakmicu, film i sl. 

Day 2 Rainforest Perucica 

Ustajanje je planirano oko 08:00h , neizbježna kafa ( espresso, domaća ) u našoj oazi mira, planinski doručak i pakovanje za prašumu. U međuvremenu sa našim današnjim vodičem se upoznajemo sa glavnim karakteristikama današnjeg izleta , smještamo se u naš prevoz i krećemo u novu avanturu. Ovoga puta idemo u najveću prašumu Evrope – Perućicu. 

 

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok 81 metar.

 

S obzirom da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Polazak je planiran oko 10:00 u pravcu vidikovca na Dragoš Sedlu, odakle se pruža pogled na šire područje prašume Perućice i vodopada Skakavac.

Od parkinga na Dragoš Sedlu, stotinjak metara duga staza dovešće nas do vidikovca. Ispod vidikovca se odjednom otvara, pomalo zastrašujuća u svojoj ljepoti, duboka, šumovita uvala, gotovo potpuno nepristupačna. U srcu te iskonske ljepote huči vodopad Skakavac stropoštavajući se u ponor sa 81 m visine. Na drugoj strani kotline se naglo izdižu kamene litice Volujaka, lijevo se izdiže najveći vrh Bosne i Hercegovine, Maglić, a desno, u daljini, preko kanjona Sutjeske, vide se vrhovi Zelengore. Pogled za nezaborav!!! Pogled sa Vidikovca (Dragoš Sedlo) na Perućicu i vodopad Skakavac, ispunjava čovjeka zadovoljstvom. Taj mali dio iskonske prirode, sa bogatim multifunkcionalnim biodiverzitetom, sačuvan je za sadašnje i buduće generacije. Nadmorska visina vidikovca Dragoš Sedlo je 1306 m.

Fotografisanje i nastavak puta kroz prašumu dalje prema samom centru prašume gdje je planirana užina (launch paket ), fotografisanje I kratki odmor, nakon koga nastavljamo pješačenje u pravcu suhe gdje nas čeka prevoz i povratak u vile najdalje do 19:00h, čime se vaš aranžman završava.

Staza je srednje tehnički zahtjevna te je potrebna adekvatna odjeća I obuća.

Nakon izlaska iz prašume čeka nas naš prevoz koji nas vraća nazad do našeg centra gdje nas čeka topao ručak nakon koga se vaš aranžman završava. 

Uz dogovor ukoliko želite svoj aranžman možete da produžite na licu mjesta.

Vidimo se na Tjentištu. 

Your zelengora.ba team

Meeting location
Green Villas Tjentište ili po dogovoru
Vrijeme polaska
Molimo vas da budete na lokaciji do 09:00h
The price includes
U cijenu nije uključeno
Contents and notes

Day 1 Wellcome Dolazak u naše vile na Tjentištu, Izlet, lanč paket, večera i noćenje.

Dan 2. Doručak, izlet, lanč paket, ručak, kraj aranžmana.

  • The minimum number of participants for the implementation of the arrangement is 4 people
  • Minimalna preporučena starost učesnika je 7 godina.
  • No previous experience is required.
  • Prices are in euros, per person.
  • All arrangements can be extended, combined, etc. by agreement.
  • We reserve the right to assess whether a person has a minimum of physical fitness for this arrangement.
  • Discounts for groups 4+
  • NO HIDDEN COSTS

 

* Note for the menu:

  • Vegetarian food, food that excludes certain foods and similarly please order before starting the arrangement.
 

Let the adventure begin, see you at Tjentište.

your zelengora.ba team

Meeting location