Trnovačko jezero i prašuma Perućica

Višednevni aranžman sa jednim noćenjem

220,00 eura

Broj noćenja 1
1/5
1 noćenje uključeno u cijenu
Broj obroka 5
5/5
Svi obroci u toku boravka
uključeno u cijenu
Popusti na veće grupe
4/5
po dogovoru
Hiking na Trnovačko jezero i izlet u prašumu Perućicu.

Dva najatraktivnija izleta u Nacionalnom parku Sutjeska. Trnovačko jezero iz godine u godinu sve je popularnija destinacija kako domaćih tako i stranih gostiju, dok sam izlet u prašumu Perućicu posebna je priča. Doživite avanturu koju čete pamtiti cijeli život, rezervišite aranžman i prepustite našim vodičima da vas provedu kroz najatraktivnije lokacije koje nudimo. 

 

Dan 1.

Aranžman počinje vašim dolaskom u naš centar na Tjentištu ( Green Villas Tjentište ) gdje se upoznajemo i sa našim vodičem dogovaramo plan za danas.

Nakon raspremanja i zaduživanja apartmana našim terenskim vozilima krećemo ka našoj finalnoj destinaciji destinaciji za danas, a to je Trnovačko jezero.

Trnovačko jezero smješteno je na nadmorskoj visini od 1517 metara i definitivno je jedno od najljepših , kristalno čistih jezera do kojeg se može doći samo pješke i upravo zbog toga obećava pravi odmor za one koji vole prirodu i planinarenje.

Okruženo stijenama, obgrljeno padinama Maglića, Bioča i Volujaka stvara se utisak da je priroda u dosluhu sa svim što je okružuje kako bi kreirala bajkovit pogled.

Prevozom sa Tjentišta idemo do planinske visoravni Prijevor1668 mnv,  koje je ujedno i jedna od najljepših lokacija u Nacionalnom parku „Sutjeska“.

Napominjemo Vas da ćete u tom trenutku pomisliti ” pa da li je moguće sve ovo “

Jednostavno koliko god se trudili ne postoje riječi kojima možemo da Vam dočaramo taj pogled na njegovo veličanstvo Maglić – najviši vrh Bosne i Hercegovine  ( 2386 mnv ) i ostale planinske vijence u okolini.

Kratka pauza za fotografisanje , dosipamo planinsku vodu ( temperatura 6 stepeni ) i put nastavljamo pješke dalje prema jezeru.

Pješačenje prema jezeru traje oko 1,5h laganim tempom i pogodan je za kako za profesionalce tako i za amatere i planinare početnike.

Upravo taj dio od Prijevora do samog jezera ne želimo opisivati, neka to ostane mala tajna i faktor dodatnog pozitivnog iznenađenja, kojih je na ovoj avanturi zaista veliki broj.

Na jezeru se zadržavamo po dogovoru sa grupom 3-4 sata, zavisno i od vremenskih uslova i od potreba same grupe, dakle sve uz dogovor.

Na jezeru je obezbjeđen obrok ( Domaći sendvič, čokoladica, voda, voće )

Povratak do našeg prevoza na Prijevor odakle se dalje spuštamo do našeg centra na Tjentištu gdje nas čeka topla domaća večera i topao tuš koji će nam dobro doći posle današnjeg planinarenja. Veče možete provesti u našem predivnom dvorištu uz bazen ili logorsku vatru. Uglavnom po slobodnom izboru. 

U objektu je obezbjeđena slobodna brza Wi-Fi mreža , a imamo i dva dnevna boravka sa TV gdje možete pogledati utakmicu, film i sl. 

Dan 2. 

Ustajanje je planirano oko 08:00h , neizbježna kafa ( espresso, domaća ) u našoj oazi mira, planinski doručak i pakovanje za prašumu. U međuvremenu sa našim današnjim vodičem se upoznajemo sa glavnim karakteristikama današnjeg izleta , smještamo se u naš prevoz i krećemo u novu avanturu. Ovoga puta idemo u najveću prašumu Evrope – Perućicu. 

 

Prašuma Perućica je strogo čuvana površina Nacionalnog Parka Sutjeska koja zauzima područje od 14,34 kilometara kvadratnih. Prepuna je prekrasnih netaknutih prorodnih prizora, a jedan od njih je i Skakavac, vodopad koji se nalazi u srcu prašume visok 81 metar.

 

S obzirom da je u ovoj prašumi do sad registrovano preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastog bilja, od kojih su brojni endemi, Perućica se smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Polazak je planiran oko 10:00 u pravcu vidikovca na Dragoš Sedlu, odakle se pruža pogled na šire područje prašume Perućice i vodopada Skakavac.

Od parkinga na Dragoš Sedlu, stotinjak metara duga staza dovešće nas do vidikovca. Ispod vidikovca se odjednom otvara, pomalo zastrašujuća u svojoj ljepoti, duboka, šumovita uvala, gotovo potpuno nepristupačna. U srcu te iskonske ljepote huči vodopad Skakavac stropoštavajući se u ponor sa 81 m visine. Na drugoj strani kotline se naglo izdižu kamene litice Volujaka, lijevo se izdiže najveći vrh Bosne i Hercegovine, Maglić, a desno, u daljini, preko kanjona Sutjeske, vide se vrhovi Zelengore. Pogled za nezaborav!!! Pogled sa Vidikovca (Dragoš Sedlo) na Perućicu i vodopad Skakavac, ispunjava čovjeka zadovoljstvom. Taj mali dio iskonske prirode, sa bogatim multifunkcionalnim biodiverzitetom, sačuvan je za sadašnje i buduće generacije. Nadmorska visina vidikovca Dragoš Sedlo je 1306 m.

Fotografisanje i nastavak puta kroz prašumu dalje prema samom centru prašume gdje je planirana užina (launch paket ), fotografisanje I kratki odmor, nakon koga nastavljamo pješačenje u pravcu suhe gdje nas čeka prevoz i povratak u vile najdalje do 19:00h, čime se vaš aranžman završava.

Staza je srednje tehnički zahtjevna te je potrebna adekvatna odjeća I obuća.

Nakon izlaska iz prašume čeka nas naš prevoz koji nas vraća nazad do našeg centra gdje nas čeka topao ručak nakon koga se vaš aranžman završava. 

Uz dogovor ukoliko želite svoj aranžman možete da produžite na licu mjesta.

Vidimo se na Tjentištu. 

Vaša zelengora.ba ekipa

Lokacija okupljanja
Green Villas Tjentište ili po dogovoru
Vrijeme polaska
Molimo vas da budete na lokaciji do 09:00h
U cijenu je uključeno
U cijenu nije uključeno
Sadržaj i napomene

Dan 1. Dolazak u naše vile na Tjentištu, Izlet, lanč paket, večera i noćenje.

Dan 2. Doručak, izlet, lanč paket, ručak, kraj aranžmana.

  • Minimalan broj učesnika za realizaciju aranžmana je 4 osobe
  • Minimalna preporučena starost učesnika je 7 godina.
  • Prethodno iskustvo nije potrebno.
  • Cijene su izražene u evrima, po osobi. .
  • Svi aranžmani se uz dogovor mogu produžiti, kombinovati i sl.
  • Zadržavamo pravo procjene da li osoba ima minimum fizičke spremnosti za ovaj aranžman.
  • Popusti za grupe 4+
  • NEMA SKRIVENIH TROŠKOVA

 

*Napomena za jelovnik:

  • Vegetarijansku hranu, hranu koja isključuje određene namirnice i slično molimo da poručite prije početka aranžmana.
 

Neka avantura počne, vidimo se na Tjentištu.

Vaš zelengora.ba tim

Lokacija okupljanja