Gornje i Donje Bare i uspon na Maglić

Višednevni aranžman sa jednim noćenjem

260,00 eura

Broj noćenja
1/5
1 noćenje uključeno u cijenu
Broj obroka 5
5/5
Svi obroci u toku boravka
uključeno u cijenu
Popusti na veće grupe
5/5
po dogovoru

Jezera Zelengore i uspon na Maglić.

Ovaj aranžman je za sve one koji znaju šta žele, za sve istinske ljubitelje planinarenja i uživanja u prirodi i svim blagodetima kojima nas majka priroda časti. 

 

Sigurni smo da ste do sada pročitali mnogo tekstova i pogledali bezbroj slika o jezerima Zelengore, a posebno o našem ponosu Magliću – najvišoj planini Bosne i Hercegovine ( 2386 mnv )

Dva potpuno različita izleta ,a opet toliko slična. Zašto? E to ćete sami da protumačite kada se drugi dan vratimo sa Maglića i uz čašu rakijice budemo sumirali naše avanture. 

Dan 1.

Aranžman počinje vašim dolaskom u naš centar na Tjentištu ( Green Villas Tjentište ) gdje se upoznajemo i sa našim vodičem dogovaramo plan za danas.

Nakon raspremanja i zaduživanja apartmana našim terenskim vozilima krećemo ka našoj finalnoj destinaciji destinaciji za danas, a to su jezera Zelengore ( Gornje Bare, Donje Bare i vidikovac Borić )

Zelengora je biser prirode i raj za zaljubljenike u prirodu. Nepregledna zelena prostranstva su bogata ljekovitim biljem, i prošarana planinskim vrhovima nadmorske visine oko 2000m. Toliko je sve šareno da Vam sa sigurnošću već sada možemo reći da sigurno niste bili na mjestu sa toliko relaksirajućih ljetnih boja. Podrazumjeva se da je dominantna zelena boja kao što to i samo ime naše ljepotice Zelengore govori. 

Sve izgleda skladno i pitomo, a pašnjaci ukrašeni cvijećem i ljekovitim biljem svakoga bi uvjerili da se uskoro ne vraća u gradsku svakodnevicu.

Naše prvo zaustavljanje je na lokaciji Gornje Bare gdje pravimo pauzu za fotografisanje i gdje se zadržavamo oko sat vremena. Sasvim dovoljno da uhvatite prelijepe kadrove suncem okupanih proplanaka i da se nadišete nevjerovatnih livadskih mirisa. 

Nakon obilaska jezera Gornje bare naše planinarenje Zelengorom nastavljamo ka našoj drugoj destinaciji za danas,  jezeru Donje Bare.

 

Još jedno jezero koje je poznavaocima istorije vjerovatno i najpoznatije jer se upravo na ovom lokalitetu vodila nemilosrdna bitka u 2 Svjetskom ratu , bitka iz koje su proizašle mnoge naknadne pobjede Partizana nad okupatorom. 

Sa Donjih Bara se spuštamo do vidikovca Borić ( 30-ak minuta pješačenja ) odakle se pruža pogled na skoro čitav Nacionalni park Sutjeska- panorama prašume Perućica, planine Maglić, Volujak i Lebršnik, na Tjentište i dolinu heroja, te na kanjon rijeke Sutjeska. Na vidikovcu se zadržavamo 20 ak minuta gdje je planiran i ručak ( naši lanč paketi ) nakon čega se vraćamo nazad do Donjih Bara gdje nas čeka naš prevoz za povratak na Tjentište.

Spuštanje na Tjentište i posjeta spomen kosturnice iz II svjetskog rata i obilazak najvećeg otvorenog bazena u Evropi, nakon čega idemo u naš centar gdje nas čeka topla domaća večera i topao tuš koji će nam dobro doći posle današnjeg planinarenja. Veče možete provesti u našem predivnom dvorištu uz bazen ili logorsku vatru. Uglavnom po slobodnom izboru. 

U objektu je obezbjeđena slobodna brza Wi-Fi mreža , a imamo i dva dnevna boravka sa TV gdje možete pogledati utakmicu, film i sl. 

Dan 2.

Ustajanje je planirano oko 08:00h , neizbježna kafa ili čaj ( espresso, domaća ) u našoj oazi mira, planinski doručak i pakovanje za polazak. U međuvremenu sa našim današnjim vodičem se upoznajemo sa glavnim karakteristikama današnjeg izleta , smještamo se u naš prevoz i krećemo u novu avanturu. Ovoga puta idemo u osvajanje najvišeg vrha BiH Maglić. Danas se penemo na 2386 metara nadmorske visine.

Maglić je planina koj spada u Dinarsko gorje a nalazi se na granici Bosne i Hercegovine i Crne Gore oko 20 km jugozapadno od Foče. Na njoj se nalazi najviši vrh Bosne i Hercegovine sa nadmorskom visinom od 2386 m.

Uspon na Maglić započinjemo alpinističkom stazom sa Prijevora. Od ove tačke slijedi vrlo oštar uspon na greben.

 

U početku staza vodi kroz klekovinu, dolazi do područja sipara, vodi preko njega da bi u završnom vrlo oštrom usponu izbila na greben između crnogorskog i bosanskog Maglića. Ovaj dio uspona je zbog sigurnosti i velike strmine osiguran sajilama.

Na samom usponu nema pretjerano teških elemenata ali treba poštovati strminu.

Poželjno je predhodno iskustvo i adektvatna obuća

Nakon uspona, pauze i fotografisanja put nastavljamo dalje prema Trnovačkom jezeru koje je najpolularnije i najposjećenije jezero na ovim prostorima.

Užina ( launch paket ) na jezeru i povratak preko Prijevora nazad u naš centar na Tjentištu do 19:00h gdje nas čeka topla večera nakon koje , se vaš aranžman završava. Naravno ukoliko želite produžiti vaš aranžman sa još jednim noćenjem u našim vilama potrebno je samo da kažete vašem domaćinu i bez problema ćemo produžiti. 

Vidimo se na Tjentištu. 

Vaša zelengora.ba ekipa

Lokacija okupljanja
Green Villas Tjentište ili po dogovoru
Vrijeme polaska
Molimo vas da budete na lokaciji do 09:00h
U cijenu je uključeno
U cijenu nije uključeno
Sadržaj i napomene

Dan 1. Dolazak u naše vile na Tjentištu, Izlet, lanč paket, večera i noćenje.

Dan 2. Doručak, izlet, lanč paket, ručak, kraj aranžmana.

  • Minimalan broj učesnika za realizaciju aranžmana je 4 osobe
  • Minimalna preporučena starost učesnika je 7 godina.
  • Prethodno iskustvo nije potrebno.
  • Cijene su izražene u evrima, po osobi. .
  • Svi aranžmani se uz dogovor mogu produžiti, kombinovati i sl.
  • Zadržavamo pravo procjene da li osoba ima minimum fizičke spremnosti za ovaj aranžman.
  • Popusti za grupe 4+
  • NEMA SKRIVENIH TROŠKOVA

 

*Napomena za jelovnik:

  • Vegetarijansku hranu, hranu koja isključuje određene namirnice i slično molimo da poručite prije početka aranžmana.
 

Neka avantura počne, vidimo se na Tjentištu.

Vaš zelengora.ba tim

Lokacija okupljanja