Priča 2022 

Nacionalni park sutjeska

Najveći Nacionalni park Bosne i Hercegovine. Ponos svih Bosanaca i Hercegovaca.

naša Priča o

Nacionalnom parku Sutjeska

Sutjeska – najveći Nacionalni park Bosne i Hercegovine. Bogatstvo naše države , ponos svih Bosanaca i Hercegovaca dom najveće prašume Evrope – prašume Perućice i najvećeg vrha BiH – Maglića ( 2386mnv) samo su neke od odlika NP Sutjeska.

 

NP Sutjeska nalazi se na Jugoistoku naše države u BiH entitetu Republika Srpska. Više od 2/3 svoje teritorije ( ukupno 17.250 ja ) naslanja se na teritoriju opštine Foča , dok preostali dio zalazi na teritoriju opština Gacko i Kalinovik.

Kroz park prolazi i glavni magistralni put koji spaja dva glavna grada dvije države ( Beograd , Sarajevo ) sa najvećim turističkim centrom Balkana – Dubrovnikom, a kada smo već kod Dubrovnika vrijedi napomenuti da je udaljen svega 2 sata lagane vožnje od parka ( vrijeme zadržavanja na granici nije uračunato ) Park se nalazi na pola puta između Sarajeva i Trebinja tako da iz oba pravca biće vam potrebno oko 1h i 40min da dođete do Tjentišta ( naseljeno mjesto u NP Sutjeska )

Sutjeska je proglašena za Nacionalni park 13. Januara 1962 godine, a već 2000 godine dospio je na listu IUCN-a – međunarodne institucije UN za zaštitu prirode i prirodnih dobara.

Važno je napomenuti da više od 66% teritorije parka zauzimaju šume dok ostatak teritorije čine prekrasne livade i pašnjaci , pogotovo na zelengorskoj strani. Većini je poznata istorijska činjenica o bitci na Sutjesci jednoj od prekretnica WW2 gdje su Partizani izvojevali veliku pobjedu i time dali svoj doprinos u konačnoj pobjedi nad fašizmom kome svjedoči i centralno spomen obilježje u dolini heroja na Tjentištu – Spomenik palim borcima bitke na Sutjesci.

U samom nacionalnom parku postoji 8 jezera o kojima ćemo više pisati u priči o planini Zelengori i zato ne propustite našu priču sljedeće sedmice. 17 potpuno čistih rijeka i planinskih potoka protiče kroz park , a najpoznatije su Sutjeska i Hrčavka koje se ulijevaju u rijeku Drinu 10 kilometara nizvodno od parka. Rijeke su bogate potočnom pastrmkom i lipljanom, a koliko je atraktivan kanjon Sutjeske i Hrčavke dokazuje Evropsko prvenstvo u Fly fishing-u koje se održalo baš na ove dvije rijeke 2021. godine i po riječima učesnika upravo ovaj teren jedan je od najatraktivnijih u Evropi.

 

Bujan biljni i životinjski svijet preovladava parkom tako da nije nikakva novost ako kažemo da je NP Sutjeska dom mnogih divljih životinja poput mrkog medvjeda, lisice, vuka, divokoze, divlje mačke, kune, tetrijeba, orla itd. Mnogo je razloga za posjetu najljepšem i najvećem Nacionalnom parku Bosne i Hercegovine i s toga Vam toplo preporučujemo da ove godine posjetite nas dragulj i sami se uvjerite u sve ljepote naše okoline.

Ukoliko vam je potrebno bilo šta od informacija ili usluga u NP Sutjeska , ekipa zelengora.ba stoji Vam na raspolaganju. Vidimo se na Tjentištu. 

Vaša zelengora.ba ekipa.

Jednom godišnje idi tamo gdje nikad nisi bio

zelengora.ba

Šta nudimo

Transferi

Transferi u oba pravca od aerodroma u BiH do naše destinacije u NP Sutjeska

Off road

prevoz našim terenskim vozilima na svim destinacijama u NP Sutjeska i okolini.

Smještaj u NP sutjeska

Smještaj u vilama sa bazenom, privatnim parkingom prostranim dvoriptem i svim ostalim sadržajima koji su vam potrebni za neometan i komforan boravak u NP Sutjeska

rent a car

Rentiranje vozila pogodnih za off road vožnju.

Licencirani vodiči

Turistički vodiči koji će vas provesti kroz sve destnacije koje ovde prezentujemo i koji će vaš odmor učiniti nezaboravnim.

24/7 Podrška

Trebate pomoć u NP Sutjeska ili u okolini. Kontaktirajte nas i riješićemo svaki vaš problem.